IDEJA I TEHNOLOGIJA

Ideja i tehnologija

"Sistem pametnog sakupljanja amabalažnog otpada" ima za cilj da kroz aktivno učešće građana poveća stepen reciklaže i time doprinese očuvanju životne sredine. Ideja pametne reciklaže bazirana je na upotrebi digitalnih i inovativnih rešenja, kao i motivisanju građana da se aktivno uključe i doprinesu efikasnijem upravljanju ambalažnim otpadom koji u velikoj meri utiče na životnu sredinu i kvalitet života.

Projekat se bazira na partnerstvu i saradnji vodećih kompanija i institucija iz privatnog i javnog sektora.

Tehnologiju je razvila domaća startap kompanija Solagro Smart Recycling, čije softversko rešenje omogućava prikupljanje preciznih podataka o procesu sakupljanja ambalaže različitog materijala i njegovog plasmana na reciklažu u realnom vremenu. Ovakav proces omogućava efikasnije upravljanje otpadom korišćenjem uređaja opremljenih senzorima i povezane mobilne aplikacije.

Projekat je započet postavljanjem pametnih presa za reciklažu aluminijskih limenki u Beogradu, I to na 10 lokacija u okviru Idea prodajnih objekata. Pametne prese prilikom reciklaže, ispisuju jedinstveni kod koji korisnik unosi u aplikaciju kako bi se omogućilo nagrađivanje.

U Zrenjaninu se uvodi kompleksan sistem pametnih uređaja (e-kante, automati za povrat ambalaže i ručni skeneri) za odlaganje PET i Tetra Pak ambalaže, limenki i staklenih flaša koje su zajednički razvile nemačka kompanija Reverse Logistics Group (RLG) i srpski start-up Solagro Smart Recycling. Ovakav model sakupljanja otpada može se iskoristiti za unapređenje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom. Postavka reciklažnih uređaja započeće krajem oktobra 2022. godine i predstavljaće jedinstveni sistem odvajanja reciklažnog otpada. Proizvodi koje je moguće odlagati u reciklažne uređaje mogu se pronaći u Idea i Roda prodajnim objektima a jasno su obeleženi nalepnicom na bočnoj strani ambalaže. Svaka nalepnica sadrži jedinstveni bar-kôd koji uređaji prepoznaju tokom skeniranja i odlaganja, čime se omogućava serijalizacija proizvoda.

Građani će imati priliku da pre svega kroz reciklažu ambalažnog otpada doprinose unapređenju ekološkog okruženja u oba grada. Oni najvredniji recikleri će biti nagrađeni popustima prilikom kupovine u Idea i Roda prodajnim objektima, kao i drugim vrednim nagradama koje obezbeđuje industrija pića.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića.